Ben jij op zoek naar een OVK opleiding? Dan ben je bij ATVE aan het juiste adres. Onze OVK opleiding (Operationele Veiligheidskunde) bevat praktische handvatten om veiliger te werken. We bieden opleidingen die nadrukkelijk focussen op de dagelijkse praktijk.
Na het volgen van onze opleiding kun jij de veiligheidscultuur binnen je bedrijf vergroten. Jij weet precies wat mag en kan, en hoe je werkt. Je bent van harte welkom bij ATVE.
Waaruit bestaat de OVK opleiding?
Tijdens de OVK opleiding leer je hoe je een taak-risico-analyse doet en hoe je deze kan vertalen naar een werkvergunning. Verder leer je meer over diverse veiligheidsissues, waaronder gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand, explosies, machines en heftrucks.
Je leert hoe je risico’s kan beheersen en wat wettelijk verplicht is. Ook leer je wat een veiligheidscertificering inhoudt en wat dat van iemand vraagt. Om theorie en praktijk samen te brengen maken we gebruik van praktijkopdrachten. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen.
Vijf trainingsdagen, één examendag
De opleiding bestaat uit vijf trainingsdagen en één examendag. De lesdagen zijn van 9.00 uur tot 16.30 uur en vinden plaats in Apeldoorn en/of Capelle aan den IJssel. Tijdens de opleiding voer je twee bedrijfsopdrachten uit, gericht op arbozorg en organisatie en arbeidsmiddelen. Het programma van de opleiding OVK is als volgt:
- Dag 1: Arbozorg en organisatie, taken en positie van de veiligheidskundige.
- Dag 2: Arbeidsplaatsen, markering, signalering, besloten ruimten, etc.
- Dag 3: Arbeidsmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en signaleren.
Intervisie: probleemstelling en wijze van onderzoek, bedrijfsopdracht. - Dag 4: Gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar, vervoer, milieu en gezondheidsrisico’s.
- Dag 5: Risicobeheersing 1: RIE, TRA, LMRA en werkvergunning.
Voor wie is de OVK opleiding?
De OVK opleiding is interessant voor onder andere preventiemedewerkers en productiemedewerkers die meer aandacht willen geven aan veiligheid. Om deel te kunnen nemen aan de OVK opleiding moet je beschikken over een certificaat VCA-VOL of VVI-VOL. Heb je deze nog niet? Dan kun je bij de start van de opleiding Operationele Veiligheidskunde direct beginnen met het VCA-VOL. Op de examendag kun je dan zowel het OVK als het VCA-VOL diploma behalen.
Waarom een OVK opleiding?
Productiebedrijven leggen veel focus op veiligheid. Dat gaat niet alleen over het handhaven van de veiligheidsregels, maar óók over het neerzetten van een goede veiligheidscultuur. Het gaat erom dat alle medewerkers doordrongen zijn van de risico’s die zij lopen op de werkvloer.
Open inschrijving of incompany?
De opleiding bieden wij aan via zowel een open inschrijving als incompany. Bekijk hier wanneer onze eerstvolgende training plaatsvindt en schrijf je direct in.
Heeft jouw bedrijf interesse in een incompany opleiding? Neem dan contact met ons op via info@atve.nl voor een vrijblijvende prijsopgave. Bij een incompany training kunnen we het lesprogramma nog specifieker afstemmen op bijvoorbeeld de gevaarlijke stoffen of de RI&E van jullie bedrijf. Ook zijn extra trainingsdagen of onderwerpen mogelijk.
Welke vervolgopleiding na de OVK opleiding?
Heb je onze OVK opleiding afgerond? Een goede vervolgopleiding is de opleiding Middelbare Veiligheidskunde voor de industrie (MVK Industrie).
Over ATVE en de OVK opleiding
ATVE heeft samen met Gelling Publishing de opleiding Operationele Veiligheidskunde voor de Industrie (OVK Industrie) ontwikkeld. Deze opleiding draagt bij aan de ontwikkeling van een veiligheidscultuur bij bedrijven. Deze opleiding is opgenomen in het SVK register, wat borg staat voor kwaliteit in de veiligheidskundige praktijk. Ook is de opleiding geregistreerd bij het SKO Hobéon.